Le groupe d’initiative

AnaGuțu

Ana Guțu

Ana Guțu, cetățeancă a României și Republicii Moldova, originară din Alexandru Ioan Cuza județul Cahul, este doctor în filologie romanică,autor a circa 300 publicații științifice, monografii, articole, manuale, profesor și prim-vicerector la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Este implicată activ în promovarea francofoniei în plan național românesc și regional, fiind membru al instanțelor Agenției Universitare a Francofoniei din 2009. Pe parcursul a șase ani (2009-2014) a fost antrenată în procesul politic din Republica Moldova, deputat în parlamentul RM (2009-2014), șefa delegației parlamentului RM la APCE (2009-2011), vicepreședinte APCE (2011), președintă a Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană în parlamentul RM (2013-2014), președintă a Comisiei Cultură, Educație, Cercetare și Mass-media APCE (2014), președinta secției parlamentului RM la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Ana Guțu este autoarea sesizării la Curtea Constituțională pentru interpretarea art.13 din Constituția RM, în baza căreia CC în 2013 a constituționalizat Declarația de independență a RM, astfel tranșând adevărul referitor la denumirea corectă a limbii oficiale din RM – limba română. Ana Guțu este cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Mare Cruce, cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare a Republicii Franceze, Medaliată APCE cu titlul de Membru Onorific APCE pe viață, cavaler al Ordinului Republicii Moldova.

VitalieMarinuță

Vitalie Marinuță

Generalul de brigadă în rezervă Vitalie Marinuța,cetățean Republicii Moldova, s-a născut la 16 iunie 1970 în satul Holercani, raionul Dubăsari. Ministru al Apărării al Republicii Moldova în perioada 2009-2014, militar de carieră, are o vastă experiență în domeniul construcției militare, securității naționale și internaționale. A activat la diferite funcții de comandă și de planificare în cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova începând cu anul 1992, dar și în cadrul Comandamentului Central al Armatei SUA. Deține două titluri de magistru în securitate internațională și în administrație publică. Este căsătorit și are doi copii.

IlieIlașcu

Ilie Ilașcu

Este unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia (1988-1992). Președinte al Frontului Popular din Moldova - Filiala Tiraspol (1989-1992, an când a fost lichidată de forțele separatiste). Participant la luptele armate de la Nistru (1992), în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinație specială ale Ministerului Securității Naționale din Republica Moldova. Ulterior a fost deținut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001), condamnat la moarte (1993) de către o instanță neconstituțională subordonată politic Moscovei. În rezultatul presiunilor politice efectuate asupra autorităților Federației Ruse, de către comunitatea internațională, și îndeosebi de conducerea APCE și UE, la 5 mai 2001 Ilie Ilașcu este transferat la Chișinău și predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova și României. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova 1994-1998 ; 1998-2000; senator în Parlamentul Romaniei 2000-2004 ; 2004-2008. Distinctii: Ordinul Steaua Romaniei, 2001.

AnatolArhire

Anatol Arhire

Inginer, participant activ la mișcarea de renaștere națională românească din anii ‘86-90 din Republica Moldova, vicepreședinte și subprefect de județ Ungheni în diverse perioade de la 1991-2009, facilitator și autor al multiple proiecte investiționale transfronatliere cu România. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova 2009-2014, autorul proiectului cu privire la scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut, și-a dat votul pentru salvarea parcursului european al RM în 2013 și a ratificat Acordul de Asociere al RM cu UE la 8 iulie 2014.


DorinDușciac

Dorin Dușciac

Cetățean al Franței și Republicii Moldova, fizician, primul basarabean cu doctorat în Fizică obținut la Școala Politehnică (Ecole Polytechnique) din Paris. A obținut Diploma de Inginer la Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Lyon, Franța. Masterat de Relații Internaționale și Construcție Europeană la Universitatea Sorbonne La Nouvelle – Paris 3. Din 2009 este inginer-cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică din Paris, Franța. Din 2008 este implicat în viața politică din Republica Moldova, asumând responsabilități de sensibilizare a cetățenilor României și Republicii Moldova din diasporă pentru participarea la procesul decizional național și internațional. În 2014 devine Viceministru al Mediului în guvernul Coaliției Pro-Europene, post pe care îl deține timp de 8 luni. Căsătorit.


AlinaGhetiu

Alina Ghetiu

Este originară din s. Vulpesti, Ungheni. În anul 1996 absolvește cu brio Universitatea Tehnică din Moldova, obținând calificarea inginer economist licențiat. Activează de 17 ani în sectorul privat din R. Moldova, în companii internaționale din domeniul telecomunicații, ocupând poziții cheie, ultima poziție fiind director financiar. Are experiență bogată în gestiunea afacerii, este o persoană proactivă, cu capacitate analitică, cu abilități bune de comunicare, cu spirit de echipă si cu un simț etic bine dezvoltat. Vorbește 3 limbi străine. Este căsătorită, are 2 copii. Consideră ca dacă profesioniștii din R. Moldova ar încerca măcar puțin să iasă din zona lor de confort, daca ar încerca să manifeste o poziție civică, Republica Moldova nu ar fi ajuns astăzi sa fie devastată de partocrație.


MaximGuțu

Maxim Guțu

Jurist de profesie, masterat la Iași, România, originar din Fârlădeni, Căușeni, cu vastă experiență în organizarea activităților politice și de partid ale tineretului. Experiență în achiziții publice, asumând o perioadă de timp funcția de jurist în cadrul guvernului Republicii Moldova, dar și procese parlamentare, activând în perioada 20010-2014 în calitate de asistent parlamentar și șef de cabinet al președintelui grupului parlamentar.


DanNicu

Dan Nicu

Dan Nicu a absolvit Facultatea de Științe Politice și masteratul în Teorie și Analiză Politică a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, cu teze de licenta și, respectiv, dizertație, care analizează problema tranziției postsovietice a Republicii Moldova. În prezent este doctorand în sociologie la aceeași universitate. Începând cu anul 2006 și până în prezent colaborează cu eseuri și comentarii pe teme sociale și politice la mai multe reviste și publicații online din Republica Moldova, precum: revista „Clipa“, revista „La Plic“,portalul Arena și VoxPublika. Autor a două volume: „Copiii vitregi ai Istoriei sau Se caută o revoluție pentru Basarabia“ (2008) și „Moldovenii în tranziție“ (2013).

 VictorSandu

Victor Sandu

Născut la 11 mai 1976 în comuna Cotul Morii, Hâncești. Din 2013 este și cetățean al României. Este absolvent al Institutului National de Educație Fizică și Sport, facultatea de sport si a Universității de Stat din Moldova , facultatea politologie și administrare publică. Deține titlul de master in administrare publica. De 1998 desfășoară activități de antreprenoriat, este căsătorit si împreuna cu soția educa doi copii.

Partajare
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone